racine uZine

Dans la même rubrique
Le Manifeste du Web indépendant
1 February 1997
 
lørdag 1 februar 1997

Det Frie Web Manifest

på Dansk
par le minirézo
 

The Indie Web - Den Frie Web, det er de tusinder af web-sites, som leverer millioner af sider, opbygget med engagement, holdninger og information af Net-brugere, der forventer denne mulighed og rettighed som borgere. The Indie Web er en ny type af forbindelse mellem mennesker: den er et gratis og åbent område af fælles, gavmildt videregiven viden som ikke er begrænset af standardisering.

Mens komercielle web-sites udviser mere og mere aggressive budskaber, mål og logger deres brugere, den frie web respekterer individet, deres intelligens og deres integritet; det er et åbent forum for tanker og debatter. Mens rent komecielle web-sites ender op som information og undeholdningsmagasiner, mens de store moguler indenfor medie, telkommunikation, IT og våbenproduktion kæmper for at få kontrol med Internettet, den frie web tilbyder en uafhængig vision af verdenen, undgår den økonomiske censurering af nyheder, dens forvirrende budskaber fra annoncer og info/kommercielt materiale, dens reduktion til et sløvende og manipulerende medie.

Alligevel er eksistensen af en uafhængig og aktivist-baseret web omgivet af farer: truet af den stadige teknologiudvikling, som gør web-sites mere besværlige og ressourcetunge at sætte op, af det overvældende kommercielle reklamepres, og snart af ikke-symmetriske netværk, Netværkscomputere, prprietære netværk, broadcasting, alle områder, der peger på transformationen af borgeren som en basal forbruger. Presset fra computeren, så grådig efter reklamer fra firmaer, som skaber deres overskud ud af den store rigdom fra den frie web, er kun fortryllet af Internettets tekniske og økonomiske udfordringer og har bevidst besluttet at gemme nettets kulturelle dimension væk i stilhed: magasiner annoncerer kort døden for pioner-web-sites og skriver grundlæggende ikke mere end et par linier om uafhængige initiativer i sammenligning med helsidesartikler om hvilken som helst vaskepulver-producents nye web-site. Ifølge dem, er skabelsen af sin egen web-site et patetisk og sekundært initiativ sammenlignet med alle mulighederne, som online e-handel tilbyder.

Vi tilbyder brugerne af Internettet at realisere den essentielle rolle, som de burde have i forhold til Internettet: når de starter deres egen web-site, når de sender kommentarer, kritik eller varme breve ti webmastere, når de udveksler tips og hints i nyhedsgrupper elelr via eller e-mail, understøtter de en uafhængig og gratis strøm af informationer som andre gerne ville kunne sælge og kontrollere. Uddannelse, information, kultur og debat kan kun komme fra brugere, uafhængige webmasters, akademisk or tilknyttede organisationer.

 
 
le minirézo
 
trad. Peter Christensen. tak!
Imprimer
format impression
Collectif informel d’acteurs du Web indépendant.
1 February 1997
29 juillet 2000
29 juillet 2000
 
SPIP
Web indépendant